Hoppa till huvudinnehåll

Grävling - Fakta och guide

Grävlingen - allt du behöver veta

Med sina svarta band över ansiktet är den svår att ta miste på, grävlingen. Det är ett av våra vanligaste större rovdjur, allmänt förekommande i hela Europa utom allra längst uppe i norr.

En grävling är nattaktiv och närsynt, och man kan ofta stöta på den väldigt nära sig om man är ute i skymningen. Den kan då fräsa och resa ragg, men den lufsar sedan oftast snabbt iväg.

Ibland skapar grävlingen problem som uppbökade trädgårdsland eller gräsmattor. Den bygger ofta bo under hus, vilket också skapar problem, framför allt för att de kan föra mycket oväsen och sprida lukt upp i huset. Djuret är också ett uppskattat byte vid grytjakt.


Fakta om grävlingen

Fakta om grävlingen

En grävling är ett medelstort däggdjur, allmänt förekommande i Sverige. Den har ett karakteristiskt utseende med skarpa svarta och vita band över huvudet. På denna sida har vi ställt samman fakta om grävling. 

Grävlingen är aktiv om nätterna och undviker normalt människan, kan fräsa och resa ragg om den blir skrämd men springer sedan oftast iväg snabbt. 

Den äter daggmask och insekter, och kan ibland skapa problem i sin jakt på mat, genom att böka upp trädgårdsland eller gräsmattor. Den bygger bo i naturliga håligheter, och kan ibland bygga sitt gryt i krypgrunder på hus, vilket på sikt kan underminera grunden eller ge andra skador på huset. Framför allt kan de föra ett ruskigt oväsen, och sprida lukt upp i huset. 

Tidigare användes grävlingsskinn till väskor, mössor och annat. Av håret gjordes penslar och rakborstar. Läderfett av grävling anses vara mycket bra.

Man har också under perioder använt grävlingkött i matlagningen. Kan man äta grävlingskött kanske du frågar dig och det kan man såklart, det finns flera fina gamla recept på grävling. Det är viktigt att veta att det kan finnas trikiner i grävlingskött

  • Latinskt namn: Meles meles.
  • Svenskt namn: Grävling, Europeisk grävling.
  • Familj: Mårdfamiljen, Mustelidœ.
  • Äldre namn: Grävsvin, Gräfling. 
  • Jägarslang: Grimbart.
  • Längd: 67-90cm plus svans 11-20cm.
  • Grävling på engelska: Badger.
  • Bo: Gryt skapas ofta av naturliga håligheter som ges många ingångar. Inte ovanligt att det bor flera grävlingsfamiljer tillsammans. 
  • Föda: Daggmaskar, ägg, smågnagare, frukt, rådjurskid (om de lyckas fånga ett).
  • Under vintern: Då vilar/sover grävlingen i sitt gryt, men kommer ibland fram i blidväder.
  • Ungar: visar sig utanför grytet i maj-juni.
  • Utbredning: hela Europa utom allra längst i norr.
  • Ålder: kan bli upp till tio år i det vilda.


Grävlingens läte

Hur låter en grävling?  

Deras läten är förvånansvärt varierade, men man kan faktiskt urskilja 16 olika ljud, säger forskarna. De visar att grävlingens läten är allt från långsamt dovt morrande till korta snabba kvitterliknande ljud.

Själva förknippar vi vanligen grävlingen med ljud som påminner om katter som slåss. Eller väsandet från en trängd grävling. Eller olika typer av grymtande, snörvlande och smaskande.

Men det finns alltså forskning på dess läten.  Oxford Universitet har kartlagt ljudbilden och publicerat de 16 olika ljuden. Oftast är det såklart en kakafoni av olika läten vi hör. Lyssna till exempel på ljudklippet som forskarna i Oxford kallar 'Badchat'.

Grävlingen är ett socialt djur, och mycket av ljuden handlar om att kommunicera med varandra. Men apropå detta så finns en del som forskarna ännu inte kunnat förklara. En sådan sak är varför grävlingen, som ändå ofta lever tillsammans i samma gryt som andra av sin art, inte har något tydligt 'larm' för att varna andra för fara. 


Tips för att se grävlingar

Tips för att se grävlingar

Det är fantastiskt att se grävlingen i sitt rätta element - i skogen. Här är våra snabbtips för att bäst spana på grävlingen.

  • Juni och juli är de bästa månaderna, då har grävlingen dessutom ofta ungar i boet.
  • Hitta ett grävlingsgryt och välj en sittplats lite högre än boet så ökar chanserna att din doft inte når grävlingen.
  • Ha mörka kläder och täck gärna ansikte och händer, de syns annars väldigt bra i skymningen.
  • Undvik parfym eller andra starka dofter. Det är bäst att inte vara helt nyduschad :)
  • Ta med en ficklampa, men använd den inte om du inte behöver. Lys inte på grävlingen, det skrämmer dem.
  • Ta med ett stativ till din kamera/videokamera.
  • Mata inte grävlingen.
  • Gå ut en timme före skymningen så du hinner komma på plats och sitta en stund innan det börjar skymma. Du kommer sitta ett tag, så se till att du gör det bekvämt för dig.

Då är det bara att packa ryggsäcken! Lycka till!


Myter om grävlingen

Myter om grävlingen - biter tills det knakar

Vi har nog alla någon gång hört att en grävling inte släpper taget förrän han hör att benet gått av. Idag vet vi att det inte finns någon sanning i det påståendet, men myten lever vidare.

Går man tillbaka i historien hittar man många myter om grävlingen. Många har säkert sin historia i hans udda utseende, grävlingens läte, eller hans beteende. Tipsa oss om fler!

En grävling biter tills det knakar..

En seglivad myt är att en grävling låser sina käkar tills dess de hör att benknotorna krasar. Denna myt har levt i århundraden, och många har lagt kol, äggskal eller knäckebörd i stövlarna när de gått ut om kvällningen.

Det finns ingen som helst sanning bakom myten, frågan är om grävlingens käft ens når om en vuxen människas stövel.  

Grävlingen som dödsbud

Från det vidskepliga medeltiden sägs det att om en grävling sprang över den väg där du just passerat så betyder det lycka för dig. Om hon å andra sidan sprang över framför dig så betydde det olycka. Skulle hon stanna och skrapa med tassen i marken framför dig så var det ett dödsbud. 

En gammal engelsk ramsa säger att om du hör en grävling och sedan en uggla så är döden nära.

Should one hear a badger call,
And then an ullot cry,
Make thy peace with God, good soul,
For thou shall shortly die.

Andra myter om grävling

En annan gammal myt säger att grävlingen har kortare ben på ena sidan, eftersom de så ofta gick längs sluttningar. Grävlingen har också ansetts skydda mot trolldom. 


Grävlingens gryt

Grävlingens gryt

Grävlingar vid en av ingångarna till sitt gryt

Grävlingen uppehåller sig mer än halva sin tid under mark. Där kan den ha skapat sig en imponerande bostad, en anläggning med långa gångar, luftschakt, flyktvägar, bohålor och ingångar. 

Grävlingens gryt är ofta byggt i flera våningar och är ofta mer än 10 meter långt. Det kan ha upp till 40 ingångar. Flera ton jord har grävts ut ur marken för att skapa gångar och hålor. 

Grytet byggs ständigt ut. För varje kull byggs en ny ung-håla. Stora gryt kan bebos av flera familjer och det händer till och med att riktigt stora gryt bebos av både en räv och en grävling. Insidan av grävlingsgrytet kläs med mossa, torrt gräs eller löv. 

Ett grävlingsgryt kan vara mer än 100 år gammalt. Det största grävlingsgrytet som dokumenterats är, enligt Guinness Rekordbok(link is external), en anläggning med totalt 879m gångar, med 50 underjordiska rum och 178 ingångar.

Rävens eller grävlingens gryt?

Det kan vara svårt att avgöra om ett gryt man hittar i skogen hör till en räv eller grävling. Båda kan göra ingångar till sina gryt under stenblock eller i torra sluttningar, och det händer att grävlingen tar över ett gryt efter räv.

Räven gör ofta ingångar i stenrösen eller under trädrötter, något som inte är så vanligt för grävlingen. Räven lämnar också mycket matrester kring grytet, rester av fågel, hare, rådjur och andra djur. Grävlingen däremot har ofta toalettgropar kring grytet, öppna hål med spillning.


Grävlingar i litteraturen

Det susar i säven

Ur Kenneth Graham's Det susar i säven

I äldre sagor återkommer grävlingen i olika roller. Ofta som barsk och grinig. 

Mickel Räv: Den medeltida sagan om Mickel Räv förekommer i många olika versioner. En tysk version från 1400-talet skrevs ned av Reinecke Fuchs. I sagan framställer olika djur sin sak inför kung Lejon.

Alla anklagar Mickel för olika illdåd, utom grävlingen 'Grimbart' som istället försvarar sin fabror räven. Även idag används 'grimbart' i jägarslang. 

Andra klassiker: I boken Det susar i säven av Kenneth Graham, är 'Mr Badger' en ensam figur som är missnöjd med det mesta i samhället. 

I Beatrix Potters The Tale of Mr Tod är grävlingen 'Tommy Brock' istället en skurk som kidnappar barn och stjäl rävens lya.

'Trufflehunter' i CS Lewis Narnia-värld är en klok gammal grävling som hjälper huvudpersonen i kampen mot den onde kungen. 

Ola Grävling: I serietidningar förekommer grävlingen också, bland annat 'Ola Grävling' i Rune Andréassons Bamse